Artikel opslaan

Tijd is altijd relatief

Ik heb al eerder uitgebreid geschreven over mijn visie op tijd. Tijd is waardevoller dan geld, want iedere seconde krijg je slechts één keer. Wie geld verliest kan het nog terug verdienen, met verloren tijd werkt dit helaas niet zo. Weg is weg.

Je hebt in je leven maar een beperkte hoeveel tijd te besteden, daar kun je weinig aan veranderen. Waar je wel iets aan kunt veranderen, is de manier waarop je die tijd ervaart. Dit heb je namelijk zelf in de hand.

Door je bewust te worden van je eigen tijdsbeleving kun je het zelf gaan managen. Als je je bijvoorbeeld opgejaagd en gestrest voelt kun je bewust de tijd vertragen.

Ben je klaar voor een positieve spiraal?

Ik leer je de snelle & moeiteloze weg naar een positief leven dat overloopt van blijdschap, rust, balans & betekenis. 🎉

In het Broednest volg je onbeperkt tientallen praktische compacte cursussen. Al meer dan 13 duizend mensen gingen je voor!

Probeer nu GRATIS

De paradox van tijdsbeleving

Iedereen ervaart tijd in een ander tempo. Als je een saaie dag hebt dan lijkt er geen einde aan de dag te komen. Als je een interessante dag hebt dan vliegt de tijd.

Stel dat je een stevige griep te pakken hebt, en je ligt zes dagen op bed. Je komt niet buiten, en je kijkt alleen maar televisie. De tijd lijkt ontzettend langzaam te gaan en het voelt alsof je twee weken ziek bent. Drie weken daarvoor ben je een midweek weggeweest naar een vakantiepark waar je ontzettend hebt genoten. Deze midweek vloog voorbij, en het leek alsof je maar twee dagen weg bent geweest.

Nu komt de paradox. Als je een maand later terugdenkt aan deze periode, dan zul je het precies andersom ervaren. De saaie periode, waarin de tijd zo langzaam leek te gaan, is in je geheugen samengevoegd tot een paar compacte herinneringen rondom interessante gebeurtenissen (zoals de buurvrouw die een bloemetje kwam brengen). Je wéét wel dat je bijna een week ziek was, maar zo voelt het niet.

De midweek weg, waarin je veel nieuwe dingen meemaakte voelt veel langer. Hoewel de tijd op dat moment voorbij vloog, voelt het achteraf alsof je een flinke periode van huis bent geweest omdat je zoveel herinneringen van deze periode hebt.

Hoe is dit mogelijk?

Het is dus mogelijk om je tijdsbeleving op de korte termijn te manipuleren. De uiteindelijke tijdsbeleving op de lange termijn zal echter vaak tegenovergesteld zijn. De verklaring hiervoor is heel eenvoudig.

Je hersenen slaan alleen dingen op die het waard zijn om op te slaan. Je eerste zoen, een indrukwekkende film, een gezellig feest, een heerlijk diner, een tragisch ongeval etc. Alle gebeurtenissen die anders zijn dan de rest van de gebeurtenissen op dat moment maken grote kans om opgeslagen te worden in je langetermijn geheugen.

Wanneer je de hele dag ziek op de bank ligt dan gaat de tijd langzaam. Je ziet de minuten wegtikken en er lijkt geen einde aan de dag te komen. Je hersenen beschouwen deze tijd echter niet als erg bijzonder, je zult er dan ook maar weinig van onthouden op de lange termijn. Er gebeurt niets, dus er valt ook niets te onthouden.

Wanneer je terugkijkt op een periode waarin je veel nieuwe dingen hebt gedaan, dan voelt het alsof de tijd langzaam is verstreken. Wanneer je dagelijks hetzelfde doet, en weinig bijzonders beleeft, dan lijkt het achteraf alsof je leven aan je voorbij vliegt.

Dit is ook de reden waarom het lijkt alsof je kinderjaren ontzettend lang hebben geduurd, terwijl de jaren als volwassene voorbij vliegen. Hoe ouder je wordt, des te sneller de tijd zal gaan. Je maakt steeds minder nieuwe dingen mee, waardoor er minder gebeurtenissen worden opgeslagen.

Hoe vertraag ik de tijd op de lange termijn?

Door nu een afwisselend en interessant leven te leiden kun je de tijd op de lange termijn vertragen. Je zult dan niet het gevoel hebben dat je leven door je vingers glipt. Bovendien is een dergelijk leven ook veel leuker en bevredigender.

1. Verleg je focus van ‘dingen hebben’ naar ‘dingen doen’

Je eerste eigen auto maakt veel indruk op je, je tweede auto een stuk minder, en je derde auto zul je je over een paar jaar nog maar met moeite kunnen herinneren.

Focus je niet op het hebben van spullen, maar richt je aandacht op dingen doen. Doe dingen die je nooit eerder hebt gedaan. Ga op zoek naar leuke activiteiten, feesten, wandelingen, culturele evenementen en ga zo maar door.

Maak nieuwe, gekke recepten. Bezoek nieuwe steden, ruil je stamkroeg in voor iets nieuws, ga op reis en wees niet bang voor het onbekende. Zorg dat je steeds nieuwe dingen meemaakt. Dat is de beste manier om de tijd op de lange termijn te vertragen. Het draait om het hebben van nieuwe ervaringen.

2. Leg je leven vast

De dingen die je niet zomaar kunt opvragen uit je geheugen zijn wel opgeslagen, maar niet zo toegankelijk als de meer indrukwekkende herinneringen. Je kunt deze herinneringen later activeren door je leven nu vast te leggen. Houd een dagboek of weblog bij, maak veel foto’s en zorg voor videomateriaal.

Wanneer je dit materiaal later terugleest of -kijkt worden oude herinneringen en gevoelens weer geactiveerd.

3. Geniet bewust van je leven

Hoe intenser jij geniet, des te heftiger de herinneringen zullen zijn. Probeer dus niet door het leven heen te rennen, maar sta regelmatig stil om ervan te genieten. Een winterwandeling kan een indrukwekkende herinnering worden wanneer je echt kijkt, luistert, ruikt en geniet van de natuur en de vrijheid.

Wanneer je gewoon loopt, diep in gedachten verzonken, dan is de ervaring een stuk minder intens. Door bewust te leven kun je je leven intenser maken, en zo dus ook je leven ‘langer’ maken.

4. Wees je minder bewust van de tijd

Wil je een leuk en afwisselend leven hebben, zonder dat de tijd op dat moment voorbij vliegt? Zorg dan dat je een stuk minder bewust bent van de tijd. In het noorden hebben we de neiging om achter de klok aan te rennen. Stop daarmee. Neem afscheid van je horloge, haal die prominente klok uit je huiskamer en vraag je niet constant af hoe laat het is.

Probeer meer te leven met het ritme van de natuur, en ga op je gevoel af. Laat de klok niet je ritme bepalen, maar de natuur. De klok is slechts een menselijk middel om tijd op een praktische manier weer te geven, het is geen autoriteit. Het is gewoon een hulpmiddel. En je kunt ervoor kiezen om er minder gebruik van te maken, net zoals je kunt minderen met email of je mobiele telefoon.

Meer tips om de tijd te vertragen?

Wil je meer ontdekken over de geheimen van ons geheugen, en hoe dit onze tijdsbeleving beïnvloedt? Lees dan het onderstaande boek, ‘Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt’. Hierin vind je nog veel meer inzichten die je helpen je tijdsbeleving bewuster te sturen naar je eigen wensen.

soChicken Gelukstest

Hoe zit jij in je vel? Doe de gelukstest!

Ontdek hoe goed jij in je vel zit. Deze gratis test vertelt je in 2 minuten hoe gelukkig jij bent en welke stappen je kunt zetten om je leven leuker te maken.

Start de test